underbart

Jag har kunnat känna bebisens sparkar ett tag nu och det har endast vart nedåt men igår kväll var första gången jag kände att bebisen sparkade upptåt i magen, jätte obehaglig känsla, men roligt :)

Jag längtar så otroligt mycket efter min lilla pojke/flicka, nu är det bara 19 veckor kvar, snart 18!
Helt otroligt att jag bär på ett liv som tillhör helt och hållet mig och joakim <3

Kommentera (0)
Publicerat i Me, myself and I / Länk till inlägget

   

Gravid vecka 20+3

Vecka 21

Barnet:

Huvudet blir allt större

Diametern på huvudet har ökat med tre millimeter sedan förra veckan. Håret växer, och bebisen har ögonfransar!

Tarmarna har utvecklats så pass mycket nu att bebisen kan ta upp näring från fostervattnet som det sväljer. Även om det i huvudsak är moderkakan som förser bebisen med näring, så får också han eller hon lite, lite från det som nu passerar genom magen och tarmarna och som till slut blir det första bajset. Det samlas nu i tjocktarmen och kallas för barnbeck. Det är en grönaktigt svart till ljusbrun substans som din bebis bajsar ut innan, under eller efter förlossningen.

Bebisen är nu hälften så lång som den kommer att vara vid födseln, men han eller hon väger bara 10 % av födslovikten.

Mamman:

Lite tjockare överallt

Nu är midjan definitivt borta och det är rätt svårt att dölja att du är med barn. De kommande veckorna kommer du att öka en del i vikt. Det är precis som det ska. Om du känner dig hungrigare än någonsin, försök att stå emot onyttigheterna. Ta det lugnt med choklad, chips, kakor och glass.

Bröstkörtlarna har utvecklats allt sedan du blev med barn, och nu det läcka lite vätska från dina bröst. Det kan kännas väldigt märkligt, men är helt normalt och början till amningen.

Nu kan vader och fötter svullna upp, i synnerhet mot slutet av dagen. Så många som 75 procent av alla gravida kvinnor lider av svullna fingrar, vrister och fötter. Ett gott råd är att använda stödstrumpor. Jepp, precis som en gammal tant. Det hjälper dock, och kan göra att du slipper att få åderbråck.

Kommentera (0)
Publicerat i Me, myself and I / Länk till inlägget

   

Gravid vecka 19+2 ♥

Vecka 20

Barnet:

Ett steg närmare fingeravtryck

Bebisens hud blir tjockare och börjar bilda fler lager. I ett av lagren formas nu mönster på fingertoppar, handflator och fotsulor. De här mönstren, våra fingeravtryck, är unika och genetiskt bestämda.

Hjärnan utvecklas nu intensivt. Bebisen behöver hundratals miljoner nervceller för att till exempel musklerna ska fungera tillsammans. Den här utvecklingen av nervbanor, som ett träd av trådar genom kroppen, innebär att hon eller han redan kan röra sig medvetet och samordna sina rörelser, till exempel suga på tummen eller dricka fostervatten.

Huvudets diameter är cirka 43 millimeter.

Fram till vecka 20 följer alla barn samma utvecklingsmönster. Men från och med den här veckan börjar de utvecklas mer individuellt beroende på föräldrarnas vikt och längd.

Mamman:

Bekämpa tröttheten med järn

Grattis! Du är nu halvvägs! Bara 20 veckor kvar tills du får träffa din bebis. Nu når livmodern förmodligen upp till naveln.

Känner du dig trött igen? Efter att ha mått prima ett par veckor känner många kvinnor sig hängiga igen runt den här tiden. Det kan vara järnbrist. De flesta gravida kvinnor behöver något slags tillskott av järn under andra halvan av graviditeten. Prata med din barnmorska eller läkare.

Kommentera (0)
Publicerat i Me, myself and I / Länk till inlägget

   

Vecka 18

Idag är jag i vecka 17+1 :)

Om bebisen

Nu växer babyn fort och allt mer av brosket förvandlas till ben. En nyfödd baby har 300 ben. Vissa av dessa växer efterhand ihop, som vuxen har man 206 ben.

Fostrets öron sitter nu på rätt ställe och det fina håret täcker fortfarande delar av huden. Håret har inget pigment och är därför alldeles vitt. Anledningen till varför fostret täcks av detta hår är fortfarande inte helt känt, men man tror att det håller en tunt lager vax på plats för att skydda barnets hud. Ibland kan lite rester av detta hår synas på nyfödda, särskilt i hudveck.

Till föräldrarna
Vid denna tiden kan många kvinnor känna smärta i ljumskarna. Anledningen är oftast att de ligament som förbinder livmodern med bäckenet sträcks ut efterhand som livmodern växer. Ofta känner man smärtan vid snabba rörelser eller när man hostar eller nyser. Att luta sig framåt kan tillfälligt lindra smärtan.

Livmoderns högsta punkt ligger nu två fingrars bredd under naveln.

Kommentera (0)
Publicerat i Me, myself and I / Länk till inlägget

   

hjärtljud

Igår gick jag på ett schema på solhaga, trodde inte att det skulle bli så men dom ändrade sig nog :)
Jag är glad för det iallafall, för nu får jag upp min föräldrapenning med några tusen :)

Idag är en rolig dag för idag ska jag få lyssna på bebisens hjärtljud för första gången, spännande!
För bara några månader sedan fanns inte detta i tankarna, att jag skulle bli mamma som 19 åring, men känslan är underbar -v-

Kommentera (0)
Publicerat i Me, myself and I / Länk till inlägget